Friday, April 27, 2012

Bahagian 2 : Mengapa tidak boleh?Saya ditanya oleh dura seandainya ada apa-apa yang ingin dikongsikan di dalam blog ini. Hati sangat berkeinginan, tapi minda masih lesu tidak mampu diproses untuk mencurahkan idea. Saya akui saya sudah kehilangan bisa dalam bidang penulisan blog.
Lama saya merenung memikirkan apakah topik yang sesuai dikongsikan bersama. Akhirnya peristiwa petang itu secara tidak langsung telah menggerakkan jemari ini untuk kembali beraksi.

Anatomy oh anatomy

 
Petang itu, ‘beliau’ bercerita dengan saya bersama wajah penuh kesal dan kecewa. Museum anatomy menjadi saksi semuanya. Bukan sekali dua telinga ini diperdengarkan dengan cerita sedemikian, malah saya kira saban tahun, scenery seperti itu seakan sudah menjadi adat kebiasaan yang tidak lagi dipandang songsang meski hakikatnya jengkel dari pandangan agama.

1.       Lelaki dan perempuan bergabung untuk melihat jar yang sama. Jarak lelaki dan perempuan yang sangat dekat yg hanya dibezakan 2, 3 inci sahaja.

2.       Lelaki dan perempuan duduk bersebelahan kononnya berdiskusi pelajaran

3.       Lelaki dan perempuan bergurau senda sesama mereka. Entah apa yang melucukan 

Ya..bukan di museum anatomy sahaja scenery sebegini berlaku. Kini,situasi kritikal ini mudah menerjah ruang pandangan kita jika berada di sekitar university. 
 

Oh adik-adikku yang sudah tidak segan silu berjalan berduaan. Sudah tiada malu bertepuk tampar sesama kamu. Sudah tidak kekok bergurau senda tertawa ria bersama.

Rojak dan koktail

Tahukah kalian tentang hukum percampuran lelaki dan perempuan yg bukan mahram??

Banyak perbahasan mengenai “ikhtilat” yang boleh ditanyakan kepada pakar-pakar agama ataupun boleh dibaca dari banyak sumber yang sohih. Bukan niat saya untuk menghuraikannya di sini.Islam mengawal bukan langsung tidak membenarkan. Tetapi,sekadar kawalan agar anda tidak terbabas ke jalan kehinaan. Jalan yang telah dirasmikan oleh musuh utama manusia bernama syaitan.
“islam itu mudah..tapi jangan dipermudahkan”

Boleh dibaca di sini :

Aku tanpa ikhtilat
Apa sebenarnya maksud Ikhtilat?


atau jika anda malas membaca..saya SERU anda sekalian mendengarkan ini:


Allah itu Maha Besar..Allah telah menciptakan manusia dengan manual yang sgt hebat.. maka Allah yang Maha Mengetahui penggunaan manual yang sebenarnya, jika tersalah penggunaannya..maka berlakulah perkara yang tidak seharusnya berlaku..seperti bantatnya kek kerana tidak mengikut resepi yang sebetulnya”

Mudahnya, saya mengkategorikan pengamal ikhtilat tanpa keperluan syariat ini kepada 4:

1. tiada ilmu tentang batas-batas pergaulan.
2. Sudah mengetahui, namun belum memahami.
3. Sudah memahami, namun tidak mahu mengamalkan.
4. Sudah mencuba untuk mengamalkan, namun tergelincir kerana lalai.

Kadangkala saya terfikir..menuntut ilmu merupakan suatu kemuliaan, tetapi mahasiswa-mahasiswi yang berikhtilat tidak syarie ini telah mencacatkan kemuliaan itu dengan perkara-perkara sumbang. Di manakah keberkatan dari kemuliaan ilmu itu??

Mereka memerlukanmu

Dialog ‘beliau’ petang itu saya patahkan dengan pertanyaan :

‘‘so, kamu buat apalah tengok suasana macam tu?’’

Dan jawapan yg diberikan menambah kekaguman saya pada beliau. Menegur dan memberi notis antara usaha yang mampu menyelamatkan beliau dari pertanyaan Allah kelak di akhirat. Kerana Allah tidak bertanyakan hasilnya, namun usahamu yang akan dipersoalkan..

Jadi.. kepada kita yang sudah memahami hukum, kita berperanan besar untuk mengubah pemandangan yang menjengkelkan ini kepada keadaan semualajadinya. 

Boleh jadi mereka tidak pernah tahu hukum sebenar percampuran lelaki dan perempuan tanpa tujuan syara’..boleh jadi juga mereka belum faham sepenuhnya hakikat pergaulan anjuran Islam..boleh jadi mereka sudah lama tidak diperingatkan mengenai anak panah syaiton yang cuba memancing anak adam untuk terus lalai dan tergelincir dari kesucian. 

Sesiapa di kalangan kamu yang melihat kemungkaran hendaklah dia mencegahnya dengan tangan, siapa yang tidak mampu, cegahlah dengan lidahnya dan siapa tidak mampu dengan lidahnya, cegahlah dengan hatinya, yang demikian itu adalah selemah-lemah iman” .
(Riwayat Muslim)

Oleh sebab itu..mainkan perananmu wahai daie.. saya tahu di luar sana ramai yang membenci dalam hati melihatkan pemandangan yang sebegini. Dan saya positif anda sebenarnya belum menjumpai kekuatan untuk mengubah kemungkaran dengan lisan..Maka..carilah sumber kekuatanmu..jika tiada kekuatan jika berseorangan, bekerjalah secara berkumpulan. Andai celaan daripada mereka yang kalian takutkan, ingatlah janji Allah bahawasanya tiada kemanisan dalam memperjuangkan ISLAM..jadi, jangan mudah gentar dan goyah kerana Allah bersamamu.. Aimjannah,
Tahun 6 Kuliah Perubatan,
Uni. Zagazig.
2330,27 April 2012


No comments:

Post a Comment